Op het moment bevinden overheidsinstellingen zich steeds vaker in een tweestrijd. Aan de ene kant dienen ze te voldoen aan de veiligheidseisen en -standaarden. Aan de andere kant dienen ze ook in te spelen op de steeds groter wordende behoefte van digitale dienstverlening: het snel realiseren van nieuwe digitale initiatieven, zoals zaakgericht werken of het realiseren van het digitaal loket. Maar hoe kan een overheidsinstelling ervoor zorgen dat zij wendbaar inspringt op deze nieuwe behoeften zonder de databeveiliging in gevaar te brengen? En hoe transformeert zij haar strategie om af te wenden van logge systemen? Het antwoord? De moderne API.
Overheden maken steeds meer gebruik van technologie om beter te kunnen communiceren, faciliteren en haar processen te automatiseren. Denk hierbij aan zaaksystemen, big data of AI-technologieën. Nieuwe niveau s van gemak worden ontgrendeld door deze nieuwe technologieën en het landschap wordt steeds meer gevormd naar burgerbetrokkenheid. De noodzaak voor het aan elkaar verbinden van deze systemen heeft ertoe geleid dat het IT-integratie vraagstuk prominent op de agenda staat voor de komende jaren.
Digitale initiatieven bieden veel kansen voor de toekomst, zoals meer beschikbare digitale gegevens en de realisatie van het digitaal loket. Echter kunnen nieuwe initiatieven ook risico’s met zich meebrengen. Overheden moeten namelijk de burgers/ gebruikers beschermen tegen digitale kwetsbaarheden zoals datalekken, hacks en fraude. Dit heeft als gevolg dat IT-teams binnen overheden zich moeten bezighouden met zowel het behalen van de digitale doelstellingen, als het voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de BIO, ISO en AVG-regelgeving.
Momenteel ontstaat er een wildgroei van koppelingen, doordat op steeds meer decentrale plekken koppelingen worden ontwikkeld binnen de organisatie. Hiermee lopen zij het risico niet te voldoen aan de veiligheidseisen en is de omgeving weinig flexibel. Aangezien IT de snelheid van deze groei niet kan of wil beperken ten nadele van innovatie ontstaat een sterke behoefte aan ‘governance’. De huidige manier waarop governance meestal wordt uitgevoerd, leidt echter tot lange doorlooptijden en dubbel werk bij de realisatie. Hierdoor worden er veel manuren verspild. Aangezien integratie alles raakt binnen de IT-organisatie, is het waarborgen van de veiligheidsstandaarden binnen de koppelingen cruciaal.
In de afgelopen twintig jaar heeft GLO Integration vele overheidsinstellingen hiermee kunnen helpen. Samen met haar partners biedt zij de mogelijkheden om te accelereren in het realiseren van zowel veiligheidseisen als innovatieve behoeften. Door middel van moderne API’s worden mogelijkheden geboden voor custom en kant-en-klare policies, herbruikbaarheid, centralisatie van ontwikkeling en beheer en decentralisatie van data-ontsluiting.
Stadsring 157 A
3817 BA Amersfoort